Lato obfituje w dużo owocowych przysmaków, na które z utęsknieniem czekamy przez większą część roku. Nie ma dogodniejszych witamin, jak te, pochodzące ze świeżo zerwanych z drzewa czy krzaka owoców, dojrzałych w słońcu, przepojonych wonią świeżości.
Niemalże każdy owoc jest znacznie bardziej wartościowy od barwnej tabletki witaminowej z apteki. Jakich witamin dostarczamy organizmowi podjadając w ogrodzie? Truskawki pojawiają się na krótko, odpowiednio jest wobec tego maksymalnie wykorzystać ich plusy. Są idealnym źródłem witamin C, A i B. Upraszczają przyswajanie żelaza z innych artykułów, poprawiają trawienie tłuszczu oraz białka, zmniejszają ciśnienie oraz neutralizują substancje rakotwórcze – wypróbuj szampon bez siarczanu sklep. Dobrze wpływają na stworzony przez nas nastrój. Czy ktoś wie, że czereśnie opóźniają proces starzenia? Zawierają sporo witaminy C, A, B oraz flawonoidy. Neutralizują działanie wolnych rodników, a tym samym spowalniają starzenie się skóry. Oczyszczają organizm z toksyn. Maliny są bogatym źródłem witaminy C i błonnika.
Oprócz innych składników mineralnych mają witaminę E i kwas foliowy. Witamina C wzmacnia opisującą nas odporność – sok malinowy jest w szeregu przypadków używany przy przeziębieniach oraz stanach grypowych. Muszą zajadać się nimi kobiety planujące ciążę – ze względu na sporą ilość kwasu foliowego. Wiśnie, jakich jesteśmy w stanie spotkać kilka odmian, zawierają też witaminę C, zyskownie działają na cerę, oczyszczają organizm z trujących substancji. Poprawiają pracę układu krążenia. Nie zapominajmy wobec tego o podskubywaniu takich witamin prosto z krzaka, jakkolwiek również o tym, że z ich ilością nie należy przesadzać.