Kuchnia hiszpańska jest wybitnie ciekawa i zróżnicowana. W szczególe wobec tego, że niemal w każdym regionie tego kraju jesteśmy w stanie skosztować zupełnie innych potraw. Trudno w następstwie tego mówić o tym typu jedzenia jako o całości.
Naturalnie w Polsce znamy jedynie nieliczne typy potraw kuchni hiszpańskiej. W szczególe jest to paella, czyli potrawa robiona na bazie ryżu. Dodaje się do niego rozmaite akcesoria.
Mówi się, że w Hiszpanii paella jest strawą robioną z tego, co akurat jest w lodówce – należałoby spowodować podgrzewacz do sosu. Rzeczywiście dołożyć do niej jesteśmy w stanie kurczaka, owoce morza oraz ryby oraz same warzywa. Prócz tego z hiszpańskiej kuchni przywędrowały do nas tak zwane tapas, innymi słowy po prostu przekąski podawane na ogół w barach jako dodatek do piwa. Oprócz tego nadzwyczaj legendarnym produktem hiszpańskiej kuchni jest szynka, czyli stereotypowa jamon.
Znamy ją w głównej mierze z telewizji. To właśnie jest szynka z obszernych udźców, jakie wielokrotnie wiszą w barach lub ewentualnie sklepach. Jest to jednak bardzo kosztowny przysmak. Prócz tego kuchnię hiszpańską kojarzymy także z wielką ilością właściwej jakości wina i bajecznie parzoną kawą.